4.04.2015 г.

Рататуй

Здравейте,влязох в малка кулинарна серия тези дни.За всички вече стана ясно,че обичам да готвя.Както сте забелязали предпочитам рецепти,които се приготвят без много услилия и без да се налага да стоя по цял ден в кухнята.
Тези дни видях рецептата за Рататуй в една групите за готвене във Facebook-Домашни вкусотии.Изглежда страхотно,а рецептата която видях беше супер лесна и ето и моят Рататуй.
Малко се изложих със снимките и въпреки,че бях приготвила фотоапарата,забравих да направя снимки на готовото ястие.Сетих се когато вече бях сипала в чиниите и всичко беше  почти изядено.
Скоро пак ще го приготвя и се надявам да не забравя да направя снимки след като е приготвено.

Ето и необходимите продукти:
  • тиквичка-1 не много голяма,ако са много малки като размер по-добре 2 /или патладжан
  • картофи-2 не много големи
  • чушки-2 червени,2 зелени
  • червен лук-2 глави
  • домат-3-4 не много големи
  • чесън-1-2 скилидки
  • домати от консерва-аз сложих една цяла консерва домати на кубчета (400-450гр) от Lidl.
  • щипка сол,бял или чер пипер,мащерка,босилек,риган,розмарин и вегета


Начин на приготвяне:

Измийте и почистете всички зеленчуци,след което ги нарежете на шайби с  долу-горе еднакъв диаметър.Ако използвате патладжан,след като го нарежете трябва да го накиснете в подсолена вода за 20-30 мин.След което го изплакнете добре. 
Вземете кръгла тава,изсипете вътре консервата домати,нарязаните скилидки чесън и малко олиото.Време е да започне реденето,започва се от външният край на тавата-подредете зеленчуците в спирала,като ги редувате и така докато стигнете вътрешният край на тавата.
Отгоре поръсете с подправките-Не се слагат вода,червен пипер,брашно и чубрица.
Покрийте с фолио и го сложете на силна фурна за час и половина.
Накрая махнах фолиото и оставих да се запече за малко,колкото зеленчуците да хванат малко цвят.
Ако досега не сте пробвали Рататуй,поправете грешката-много е вкусно и лесно за приготвяне,а същевремнно е много леко като храна.
Желая ви добър апетит :)
PS:В началото ви споменах как забравих да направя снимка на готовото вече ядене.Само 2 дни след като приготвих за първи път Рататуй,го сготвих отново(по молба на половинката).Този път имаше малко добавки към рецептата по желание на половинката,а именно-настърган кашкавал отгоре,а вътре пушено месо.Ето и снимките които направих този път.Честно казано и двата варианта са невероятно вкусни и определено си заслужават да се опитат.






Няма коментари:

Публикуване на коментар