7.10.2015 г.

Малка разходка

Здравейте,през уикенда отидохме до Троянският манастир.Прекрасно място.Ако обичате да пътувате или се чудите,как да си починете от натовареното ежедневие този пост ще ви хареса.Ето и линкове към по-стари подобни публикации:

Уикенд в Елена / Weekend in Elena

My Summer 2014

Идеи за двама

крепост Состра
Отдавна не ми се е случвало да имам свободен уикенд и приятелят ми предложи да посетим Троянският манастир.Досега не бях ходила там и да си призная това е голям пропуск от моя страна.Невероятно място.Докато пътувахме към манастира по пътя видяхме табела с надпис Крепост Состра,малко я подминахме,но решихме да се върнем и да видим за какво става дума.Това е древноримска крепост в землището на с.Ломец,на 16 км от Троян.Интересно място,което не е лошо да се види.През седмицата има входна такса от 2лв за възрастни и 1 лев за пенсионери и ученици.
крепост Состра
крепост Состра
След крепостта Состра,пристигнахме и в Троянският манастир.Трябва да си призная,че по пътя ми направи впечатление,колко поддържани бяха дворовете(поне частта която се вижда) на хората и пространството пред тях и колко зелено и свежо изглежда всичко наоколо.Имахме късмет времето да е хубаво и си починахме наистина добре.Ако все още не сте ходили до този манастир поправете грешката си задължително.Ето и снимки,това е кръстът над входа.Трябва да се признае,че манастира е добре поддържан.
Троянски манастир
Троянски манастир

Троянски манастир

Троянски манастир

Троянски манастир

Троянски манастир
Може да видите и къде се е крил Васил Левски,тук той е основал частен революционен комитет.
Троянски манастир
Невероятно спокойна атмосфера,която действа изключително релаксиращо.
Троянски манастир
 Тези от вас,които не знаят (аз също не го знаех преди това) тук се намира
чудотворна икона на „Св. Богородица Троеручица".Според вярванията иконата помага на хора да се излекуват от тежки болести.Трябва да си призная,че приятелят ми случайно чул,че там е иконата и затова и отидохме.Това е снимка от стенописите на църквата "Св.Богородица".Вътре се намира чудотворна икона на „Св. Богородица Троеручица".
Троянски манастир
Това е част от манастира,която в момента се строи и все още не е завършена.
Троянски манастир


Троянски манастир

Троянски манастир

Троянски манастир


Троянски манастир
След,като прекарахме няколко часа на това невероятно място,разбира се спряхме за малко и в Троян.Това,което ми направи силно впечатление е централната част на градът,която е една голяма и добре оформена пешеходна зона.Интересно решение за това дърво,досега не бях виждала подобно нещо и честно казано е много красиво.
гр.Троян
 В градът има основно училище с име "Иван Хаджийски",а малко по-късно видяхме и паметник на Иван Хаджийски.Честно да си кажа не знам кой е той (проверих в търсачката и разбрах,че това е публицист).
гр.Троян
Въпреки,че беше неделя в градът имаше отворен музей.Тук също може се видят и колони от крепостта Состра.
гр.Троян
Това е част от детската площадка,която се намира след като се мине мостът над река Черни Осъм.
гр.Троян

гр.Троян
Ако се чудите,как да прекарате уикенда или един почивен ден,горещо ви препоръчвам района на Троянският манастир и град Троян.Много красиво и успокояващо място далеч от напрегнатото ежедневие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар