26.05.2016 г.

Идеи за... / Ideas for...#17

Здравейте,вчера реших да приготвя за вечеря лазаня.Досега не бях приготвяла лазаня,но смея да твърдя,че се получи-една тава изчезна за отрицателно време.
След като прерових мрежата за различни рецепти,се спрях на варианта с два соса.За тези,които като мен досега не са приготвяли лазаня сосовете са-болонезе и бешамел,отгоре има настърган кашкавал.

Необходими продукти:

За соса  болонезе:
-кайма 500гр
-лук 1 глава
-чесън 1 скилидка
-гъби-270гр буркан заедно с маринатата
-доматено пюре-4 супени лъжици
-вегета,чер пипер,риган,мащерка,босилек

За соса бешамел:
-брашно 2 супени лъжици
-прясно мляко 500мл

Кори за лазаня-16бр(от корите за лазаня на Кауфланд).Преди да започна ги сложих в тавата и видях колко се събират и колко реда искам да направя.
 
Начин на приготвяне:

След като измиете и почистите лукът и чесънът,ги слагате да се задушат с олио.Когато са готови се добавяте каймата.В момента,в който каймата стане на трохи и смени цвета си с кафяв,може да добавите гъбите.Оставяте да се задушат заедно и добавяте доматеното пюре.Малко преди да махнете от котлона добавете подправките.
Сосът бешамел се приготвя по обичайният начин в загрято  олио слагате брашното,постепенно добавяте млякото,като внимавате да не стане на бучки.Целта е да се получи кремообразна смес.
Ако корите,които използвате са готови за употреба без варене,пропуснете тази стъпка.Аз имах кори за лазаня,които преди да сложа в тавата слагах за 10-20 секунди в тенджера с предварително загрята вода(когато заври водата махам тенджерата от котлона)Слагам ги по 4 колкото са ми необходими за един ред и се внимава да не слепнат
В тавата първо слагате от соса бешамел после ред кори,отгоре от соса болонезе и малко от бешамелът.Следва ред кори и отново сосовете,редувате ги така докато свършат корите.Най-отгоре слагате сос бешамел,покривате с фолио и печете 45-50 минути на 200 градуса,долно печене с вентилатор.После махате фолиото,слагате настърган кашкавал и връщате обратно във фурната да се зачерви. 
От мен добър апетит :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар